ЗАНЯТТЯ 1
Будова насінини.
Цілі
уроку:
освітня: ознайомитися з будовою та складом насіння однодольних та дводольних рослин
на прикладі насіння пшениці, квасолі, гороху; з’ясувати умови проростання
насіння;
Обладнання: насіння соняшника, рису, пшениці, сухе і набубнявіле насіння квасолі, препарувальні голки, лупи,
ПОВТОРЕННЯ ВЖЕ ВИВЧЕНОГО
виконайте диктант за посиланням
Мабуть не один раз декому із нас доводилось очищати свій
одяг від чіпких колючок різних рослин, наприклад, череди, лопуха. Ми були
свідками коли пух тополі кружляв наче білий сніг. А ще споживали дуже поживні, чудові на смак ядра грецького
горіха грецького. А чи задумувались ви що це за створіння природи? Так, мова на
нашому уроці піде про насінину.
РОБИМО КОНСПЕКТ
НАСІНИНА – це утвір у насінних рослин, що містить зародок, за допомогою якого ці
рослини поширюються.
Насіння квіткових рослин різноманітне за розмірами, формою, забарвленням. Розгляньте зразки насіння різних рослини у себе на партах. Ви, мабуть, звернули увагу, що найчастіше зустрічаються насінини кулясті, видовженокулясті - такі, щоб за певного об’єму вони мали як найменшу площу поверхні. Контакт насіння при цьому зводиться до мінімуму, що полегшує її виживання у несприятливих умовах.
ЦІКАВО!
Найбільше насіння у світі в сейшельської
пальми, а найменше – у орхідей. В Україні найменша насінина теж у представників
орхідних, а найбільша – у горіха.
Сьогодні ми будемо роздивлятися насіння
Придивіться
уважно до насіння квасолі. Ви побачите гарно
виражений рубчик – це слід від насінної
ніжки та пилковходу.
Візьміть
до рук набубнявівше насіння квасолі і легенько, за допомогою голки, зніміть
шкірку. Що ви бичите?
Це сім’ядолі. Зазначу, що все насіння має шкірку, що може
набувати різного забарвлення. Але із сухої насінини ви не завжди зможете її
зняти. Спробуйте зняти шкірку із сухої насінини квасолі. Чи вдалося вам це
зробити?
Тепер дуже обережно розкрийте квасолину на дві частини.
Що ви бачите?
За допомогою лупи знайдіть всі позначеені на малюнку частини насінини.
Замалюйте у зошит.
Пригадаємо вивчене
- Давайте пригадаємо з чого розвивається насінина?
Слідкуйте по малюнку!!!!!
Пилкове зерно, що містить спермії потрапляє на приймочку маточки ----- утворюється пилкова трубка, яка проростає по стовпчику до зав'язі ------ 1 спермій запліднює яйцеклітину, 1 запліднює центральну клітину ------із заплідненої яйцеклітини утворюється зародок (майбутня насінина), а з центральної клітини утворюється так званий ЕНДОСПЕРМ (запас поживних речовин).
ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ВІДЕО
В деяких насінин ендосперм залишається, а в деяких перетворюється на сім'ядолі.
Подивіться
уважно на насінину пшениці або рису і квасолі яка між ними різниця? Спробуйте розкрити на 2 половинки насінину рису або кукурудзи.
Так
правильно квасоля має дві сім’ядолі, а пшениця одну. За цими ознаками вчені поділяють
рослини на два класи однодольні та дводольні.
Розглянемо
будову двосім’ядольної насінини на прикладі насіння квасолі, та
односім’ядольної на прикладі соняшника.
Прошу
звернути увагу на те, що у двосім’ядольного насіння поживні речовини, що
необхідні під час проростання зародка насіння, знаходяться в сім’ядолях. У односім’ядольного - сім’ядоля не містить поживних речовин, - вони знаходяться в
ендоспермі.
Опрацюйте таблицю.
Насінина
дводольної рослини
|
Насінина
однодольної рослини
|
насінина квасолі, вкрита товстою шкірочкою. На
вузькій увігнутій поверхні насінини розташований рубчик — місце прикріплення
насінини до насінної ніжки. Поряд з рубчиком є отвір, через який до насінини
під час його формування надходить зародок у вигляді двох добре розвинутих
сім’ядолей, зародкового корінця, зародкового стебельця і брунечки. Всі
поживні речовини містяться в сім’ядолях, які є першою парою видозмінених
листків зародка.
|
насінина зернівки соняшника, вкрита оплоднем, що зрісся
зі шкірочкою насінини, а під нею містяться зародок і запасаюча тканина у
вигляді ендосперму. Зародок має сформовані вегетативні органи майбутньої
рослини: зародковий корінець з кореневим чохликом, зародкове стебельце і
брунечку. В
центрі брунечки добре помітний конус наростання, вкритий зародковими
листочками. Верхній зародковий листок захищає проросток при проходженні крізь
грунт.
|
Запишить у зошит
Порівняльна характеристика однодольної та дводольної
насінини
Однодольна насінина
|
Дводольна насінина
|
Наявність ендосперму
|
Відсутній ендосперм
|
Одна сім’ядоля
|
Є дві сім’ядолі
|
Запас поживних речовин у сім’ядолі відсутній
|
Запас поживних речовин міститься у сім’ядолях
|
Плівчастий оплодень зростається з насіниною
|
Насінна шкірка не зростається із сім’ядолею
|
Заняття № 2
Тема: Проростання насіння.
Дослідницький практикум.
Дослідження умов проростання насінин.
Мета:
навчальна: поглибити знання про
насінне розмноження рослин, ознайомити з умовами з умовами, необхідними для
проростання насінини, основними етапами її проростання, дати уявлення про типи
проростання насіння, озимі та ярі культури, значення своєчасного висівання
насіння в грунт, формувати в учнів наукові погляди й переконання в можливостях
пізнання складних процесів проростання насіння, пояснити значення цих знань на
практиці.
ПРИГАДАЙТЕ (усно)
1.
Які
є органи у рослин?
2.
Що
є генеративним органом рослин?
3.
А
яка будова квітки?
4.
Для
чого квітка потрібна рослинам?
5.
Які
частини квітки забезпечують продовження існування певного виду рослин?
6.
Що
таке запилення?
7.
Які
є види запилення?
8.
Пригадайте
ознаки самозапильної квітки.
Лише в
небагатьох рослин насінина здатна проростати відразу після дозрівання (верба,
тополя). Насіння більшості рослин навіть за сприятливих умов, певний час не
проростає, бо перебуває в стані спокою. У цей час у насінині процеси обміну речовин,
зокрема дихання, майже припиняються, а вміст води становить не більш як 10-15
%. Тривалість періоду спокою у різних видів рослин неоднакова – від трьох
тижнів до кількох місяців і навіть років.
Для того щоб
пришвидшити вихід насіння зі стану спокою, його певними чином обробляють. Так,
насіння яблунь, груш, вишень, слив витримують у вологому піску за зниженої
температури (0…+5 С) до 90 діб і більше залежно від виду рослини. За цей час у
насінині відбуваються зміни, завдяки яким вона набуває здатності до
проростання. Іншим способом виведення насінини зі стану спокою є ушкодження її
оболонок, що відкриває доступ воді та повітрю до зародка (конюшини, люцерни).
Часто насіння зі стану спокою виводять, обробляючи його біологічно активними речовинами
(наприклад, фітогормонами).
Робимо конспект
Умови які
потрібні для проростання насіння
Проростання
насінини - це розвиток та
вихід з насінини назовні проростка.
Проростком
називають рослину з моменту проростання і до формування перших справжніх листків.
Після виходу насінини зі стану спокою для її проростання потрібна сукупність
певних умов: достатня вологість, кисень, певна температура, а для деяких видів
ще й світло.
Для
проростання різних видів рослин потрібна різна температура. Наприклад, насіння
озимої пшениці починає проростати за температури 0 ..+2С, а теплолюбної
кукурудзи та перцю - +8…+10С.
- Чим це можна
пояснити?
Потрапляючи в
сприятливі умови, насінина вбирає воду й бубнявіє. Водночас активується її
дихання, запасні органічні речовини переходять у доступну для споживання
зародком форму (наприклад, нерозчинний крохмаль перетворюється на розчинні
цукру). Частина цих речовин витрачається на забезпечення забезпечення енергією,
частина – на утворення речовин, необхідних для поділу та росту клітин.
Спочатку
проростає зародковий корінь, потім – пагін. Корінь прориває насінну шкірку та
росте вглиб грунту, а пагін спрямовується до його поверхні.
- Пригадайте,який
чинник впливає на напрямок росту кореня?
Перед сівбою
людина чає визначити час висівання, глибину загортання насіння, а також
перевірити його на схожість.
Глибина для
зростання насінини
Оскільки під
час зберігання насіння частина зародків може загинути через ураження
шкідниками, пересихання чи з інших причин, перед сівбою треба перевірити на
схожість.
Схожість
насіння – це його здатність до проростання. Для перевірки
схожості відбирають певну кількість насіння і висівають (наприклад, у теплиці).
Якщо відсоток проростків буде низький, усе насіння потрібно замінити, бо існує
небезпека не отримати врожаю.
Час сівби
визначають з урахуванням умов, необхідних для проростання насіння того чи
іншого виду рослин. Зокрема, холодостійкі види (овес чи горіх посівний)
висівають раніше, ніж теплолюбні (огірки, дині, помідори). До того ж у
південних районах певні культури висівають раніше, ніж у північних. Отже, для
будь-якого виду сільськогосподарських культур визначено час сівби в тих чи
інших районах країни. Проте щороку слід враховувати конкретні погодні умови.
Деякі рослини
в певний період розвитку потребують дії низьких температуру(жито, ріпак).
Рослини, у яких плодоношення можливе лише після
перебування в умовах низьких температур називають озимими. Тому
їх висівають під зиму, проростки яких рослин зимують під снігом.
Насіння
рослин, які квітнуть і плодоносять без попереднього впливу низьких температур,
висівають навесні. Їх називають ярими (ярий ячмінь, просо, гречка,
горох, кукурудза, яра пшениця).
Ще однією
умовою отримання високих врожаїв є оптимальна глибина загортання насіння.
Навіть за своєчасного висівання, але недостатньої глибини загортання насіння
може підсохнути і не прорости через нестачу вологи. А за надто глибокого
загортання насіння проросткам важко пробитися на поверхню грунту. Крім того, з
глибиною зменшується вміст кисню, необхідно для дихання проростків. Тому сходи
можуть бути ослабленими.
Типи
проростання насіння (розповідь вчителя, складання схеми, аналіз досліду з
проростання насіння)
1) надземний - під час проростання сім'ядолі виносяться над поверхнею
грунту і стають першими фотосинтезуючими листками. (квасоля, гарбуз,
клен);
2) підземний - сім'ядолі
залишаються під землею і є джерелом живлення проростка (пшениця, горох, дуб).
Узагальнення
та систематизація знань.
«Цікаво знати, що …»:
§
Найважче
насіння в сейшельської віялової пальми: маса насіння (горіха) – 18 кг;
§
Найбільшу
кількість насіння утворює тополя чорна або осокір: одне дерево – 28 млн.
насінин за рік;
§
Найменше
насіння мають орхідеї. Орхідея Cycnorches утворює 3 751 000 насінин. В 1 грамі плоду деяких орхідей
міститься понад 990 мільйонів насінин.
§
Існує
багато отруйного насіння, а численні ссавці та птахи харчуються насінням.
Отруйне насіння часто має яскраве забарвлення - для того, щоб звірі та птахи
легко помічали його й обходили стороною.
§
Що
таке кока-кола? Відомий шипучий напій спочатку містив витяжки з двох
південноамериканських рослин - коки і коли. Насіння коли, яке містить кофеїн, жують
як тонізуючий засіб. З коки одержують сильнодіюче знеболююче, його застосовують
у стоматології. Кока - наркотик, і дуже небезпечний, якщо ним зловживати.
§
З
опіумного маку одержують морфін (широковідомий знеболюючий засіб), кодеїн, який
використовується в ліках від кашлю, а також чимало інших препаратів. Разом з
тим з опіумного маку можна одержати речовини, які викликають звикання і
наркоманію, наприклад, героїн.
§
Насіння
овочевих рослин зберігає схожість 4-5 років, хлібних злакових - 8-12, бур'янів
- до 25-40 років.
§
Шоколад
виготовляють з насінин какао. Батьківщина дерева какао - Східні Анди у
Південній Америці. На відміну від інших рослин у какао квітки утворюються
безпосередньо на стовбурі або на товстих гілках. Квітки двостатеві, діаметром біля
1,5 см, не мають запаху та нектарників. Тому вони запилюються переважно маленькими
павуками. Для промислових плантацій відбирають самозапильні сорти. Плоди какао
ботаніки називають ягодою, а садівники - бобом. Він має від 20 до 30
червонуватих або коричневих зерен - насінин. Залежно від сорту та умов вирощування
плоди дозрівають за 4-9 місяців. Перед тим, як стати порошком (сировиною для
виробництва какао), зерна обробляються ферментом (8-9 діб при температурі
47-50°С), обсмажуються, перемелюються та пресуються для видалення масла, якого
в насінні від 45 до55%. Масло какао використовується в фармацевтичній та парфумерній
промисловості. Нині какао росте переважно в Західній Африці та країнах
Карибського басейну.
§
Темно-вишневі
ягоди, з яких одержують каву, ростуть на вічнозеленому дереві 5-10 м заввишки.
Дозрілі ягоди збирають і висушують, відділяючи м'якоть від твердих кісточок. Це
- кавові зерна, які потім обсмажуються і проходять спеціальну обробку.
2.Життєві поради:
§
Щоб
насіння не втратило схожість, його слід зберігати у сухому, провітрюваному
приміщенні при температурі +4-5°С.
§
Насіння
пшениці пророщуйте при температурі від 0° до +1°С, а кукурудзи - при +12°С.
§
Дрібнонасінні
культури потрібно сіяти на глибину 1-2 см (цибуля, морква, кріп), крупнонасінні
- на 4-5 см (квасоля, гарбуз).
§
На
легких ґрунтах (піщаних), де водний режим менш стійкий, дрібне насіння потрібно
висівати глибше, ніж на важких (глинистих) ґрунтах.
§
Якщо
в ґрунті мало вологи, глибину висіву насіння треба збільшити.
Пройдіть тест за посиланням нижче
Немає коментарів:
Дописати коментар