ТЕМА: РОЛЬ ФЕРМЕНТІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОЦЕСІВ МЕТАБОЛІЗМУ КЛІТИНИ ТА ЦІЛІСНОГО
ОРГАНІЗМУ
1. Пригадайте, що означають
поняття «каталізатор», «ензим», «фермент»?
2. Від чого залежить
швидкість хімічних реакцій?
3. У чому особливість
перебігу хімічних процесів, які відбуваються у живих клітинах?
ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Поняття про ферменти.
Властивості та функції ферментів
Ферменти — це біологічні каталізатори, які належать до
білкової природи та синтезуються в клітинах живих організмів. Ферменти координують
і прискорюють біохімічні реакції, які регулюють обмін речовин.
У молекулі ферменту
міститься група особливо активних амінокислот, які утворюють активний центр
ферменту, здатний діяти лише з відповідною речовиною — субстратом. При цьому
субстрат є специфічним для певного ферменту і відповідає за своєю структурою і
фізико-хімічними властивостями активного центру як ключ до замка. Тому перебіг
реакції субстрату з ферментом відбувається миттєво. Після реакції такий
утворений комплекс розкладається з утворенням нових продуктів. Речовини, що
утворилися, відразу ж відокремлюються від ферменту, який відновлює свою функції
та стає здатним здійснювати ту саму реакцію.
Властивості ферментів:
• каталізують тільки
енергетично можливі реакції;
• прискорюють пряму і
зворотну реакції, не зміщуючи напрямку хімічної рівноваги;
• у ході реакції
залишаються незмінними і до складу кінцевого продукту не входять;
• мають високу
специфічність дії (зазвичай один фермент каталізує одну реакцію);
• діють у м’яких умовах (фізіологічні
значення рН, температура тіла, нормальний атмосферний тиск);
• є каталізаторами,
активність яких може регулюватися, тобто збільшуватися або зменшуватися.
Функції ферментів:
• сприяють перетворенню
одних речовин — субстратів — на продукти;
• є каталізаторами в усіх
біохімічних реакціях;
• скеровують та регулюють
обмін речовин організму;
• знижують енергію
активації хімічних процесів у організмі.
2. Ферментативний каталіз:
етапи та механізми
У ферментній реакції можна
виділити такі етапи:
1) Приєднання субстрату (S) до ферменту (E) з
утворенням фермент-субстратного комплексу (E - S).
2) Перетворення
фермент-субстратного комплексу на один або кілька перехідних комплексів (E - X)
за одну чи кілька стадій.
3) Перетворення перехідного
комплексу на комплекс фермент-продукт (E - P).
4) Відділення кінцевих
продуктів від ферменту.
Механізми каталізу
1) Кислотно-лужний каталіз:
в активному центрі ферменту містяться групи специфічних амінокислотних
залишків, які є гарними донорами (-COOH, -NH+3, -SH, -OH)
або акцепторами (-COO-, -NH2, -S-, -O-) електронів. Такі групи є потужними
каталізаторами багатьох органічних реакцій.
2) Ковалентний каталіз:
ферменти реагують зі своїми субстратами, утворюючи за допомогою ковалентних
зв’язків дуже нестабільні фермент-субстратні комплекси, з яких у ході
внутрішньомолекулярних перебудов утворюються продукти реакції.
Типи ферментативних реакцій
1) Тип «пінг-понг»: фермент спочатку
взаємодіє із субстратом А, відбираючи в нього певні хімічні групи і перетворюючи
на відповідний продукт. Потім до ферменту приєднується субстрат Б і отримує ці
хімічні групи.
2) Тип послідовний реакції: до ферменту послідовно
приєднуються субстрати А та Б, утворюючи «потрійний комплекс». Після цього
відбувається каталіз. Продукти реакції також послідовно від’єднуються від
ферменту.
3) Тип випадкових взаємодій: субстрати А та Б
приєднуються до ферменту в будь-якому порядку, невпорядковано, і після каталізу
так само від’єднуються.
УЗАГАЛЬНЕННЯ,
СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ
1. Які властивості
ферментів допомагають їм виконувати їхні функції?
2. Охарактеризуйте етапи та
механізми ферментативного каталізу.
3. Які існують типи
ферментних реакцій? У чому особливості кожного з них?
4. Які ви знаєте групи
ферментів за дією?
5. Як ви вважаєте, від чого
залежить швидкість ферментативних реакцій? Чи впливають ці чинники на перебіг
реакцій з неорганічними каталізаторами?
Немає коментарів:
Дописати коментар